fishingbg.dir.bg

  [BG]   RU   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(192)
Сайт за риболова на Владо
СЛАДКОВОДЕН РИБОЛОВ
Новини
МОРСКИ РИБОЛОВ
Видео
РИБОЛОВ С ПЛУВКА
Фото Галерия
Лични файлове
Календар
Адреси
Списък
Каталог
За контакти
Връзки към риболовни сайтове
ястия подходящи за диабетици


РИБАРСКА КУХНЯ И РЕЦЕПТИ СТАТИИ И ПУБЛИКАЦИИ Анкети монтажи за фидер риболов РИБАРСКА КУХНЯ

СЛАДКОВОДЕН РИБОЛОВ / Риболов с мач

24 Май 11, 20:40 / Автор: Матей
ОЩЕ ЗА МОНТАЖИТЕ В МАЧОВИЯ РИБОЛОВ
Общи неща и тънкости в мачовия риболов
ОЩЕ ЗА МОНТАЖИТЕ В МАЧОВИЯ РИБОЛОВ

Преди всичко дайте да си поговорим с какви сложности се натъкваме когато използваме мача при риболов на далечна дистанция. 
Първата сложност-това е заолитането.
Втората сложност -рязкото изменение на времето (силен вятър).
Трета сложност -подводните течения в стояща вода.
Четвърта сложност-повреда на ваглера (пие вода)
Почти всеки от нас има по една или няколко мачови въдици комплектовани с мачов прът, мачова макара, мачово влакно и плувки (ваглери и слайдери). Ваглерите се използват за по малка дълбочина, а слайдерите за голяма дълбочина. Ваглерите биват с долно отежнение и започват предимно от 4,6,8,10, 12 грама и т.н.(в болшинството от случаите 12 грама се явява според мене най удачния вариант ваглер за далечно замятане) и универсален с дадено количество тежести след ваглера и кука. 
Отивате на водоема и с първото ако не то на второто или третото замятане заплитате. Колко време ще загубите за да го разплетете или ако не можете да направите монтажа наново, 15,20 минути? Жалко за това време , което може да го използвате за риболов.
Отново неприятност-вие откъснахте ваглера и той цопна във водата. Хайде пак наново връзване. Колко пъти за един ден може да го направите? При начинаещите 2,3,5 и повече пъти, губите около два часа с големи ядове за разплитане и наново връзване..

Трябва малко да отделим внимание и на използваните тежести. Препоръчвам ви да използвате тежестите на фирма Maver. Те са направени от достатъчно меко олово, не травмира влакното и най-главното - много добре са калибровани. Разместването на тежестите от едни и същи номера може да се пренебрегне.

За да избегнем това, нека да разгледаме как и какво трябва да направим за да избегнем това губене на време и ядове. На първо време ще разгледаме тъй наречения монтаж с фиксиран (глух) ваглер. Монтажите със слайдери ще ги разгледаме в отделна тема.

Ще квалифицираме 3 вида отежнения на фиксиран монтаж за мачов риболов:

1. Лек вариант:

Тежестите закрепени на влакното след ваглера са от 0,5-0,7 грама. Този лек вариант се използва когато времетое хубаво и няма вятър и още при внимателно кълване и на неголяма дълбочина. Предимно от 0,5 м. до 2,5 м. На голямата дълбочина до 2,5м. монтажа много бавно потъва, но и шансът за кълване на много внимателни риби нараства значително. 

Ето един пример за отежняване:

4 сачми номер 4 
2 сачми номер 8
всичко 0,7 грама.

Пренебрегваме тежеста на вирбела с , който закачме повода.
Изображение

2. Среден или както го наричам основен вариант:

Той се използва най-често. Тежестите закрепени на влакното след ваглера са от 1 до 1,5 грама. Дълбочина до 3 метра.

Пример за отежняване:
4 сачми номер 2
2 сачми номер 8
всичко 1,5 грама.

Изображение

3. Тежък вариант

Общата тежина на сачмите , закрепени на влакното 2 до 2,5 грама. Използва се в случайте когато стръвта е необходимо по-бързо да достигне до дъното, да направи "пробив" през уклейките, или при достатъчно голяма дълбочина от 2 до 4 метра.

Пример на отежняване:
4 сачми номер 2/0
2 сачми номер 4
2 сачми номер 8 
Всичко 2,3 грама

Изображение

Как изглежда един монтаж за риболов на мач:

Ваглера се крепи с адаптер към основното влакно (в случая с лек монтаж) .

Изображение
Изображение

От основното влакно с клуп или с вирбел Match Quick snap 

Изображение

се закрепва влакното с основните тежести. Още един вирбел играе ролята на на преходник към повода. Повода може и да се върже и с клуп. Смисъла на унификацията се свежда до това, че вие можете да приготвяте неограничено количество готови отрязаци с влакна между двата вирбела на, които са разположени тежестите в каквато последователност желаете. За бърза смяна смяна на отрязъците от влакна с тежести е да подберем еднакви вирбели и използване на калибровани тежести. Дължина на влакното между вирбелите трябва да бъде близка до дълбочината на мястото във водоема в , който ще ловите или на 30-60 см. по малко. Аз използвам размери на готови отрязъци влакна с вирбели и тежести с дължина 1,5 м., 2 м., 2,5 м. и 3 м. Далечно хвърляне на дълбочина под половин метър аз не ловя., но в случай на необходимост може да си приготвите и още два отрязъка от 50 см и 1 м.
За какво ви е нужно да имате такива готови отрязъци навити на мотовилки. При заплитане или скъсване на даден отрязък, всичко, което ви е необходимо е да вземете от кутията нов. Аз в кутията имам няколко мотовилки предварително подготвени у дома със сложена лепенка в съответствие с необходимата дължина на отрязъците. Там също си надписвам и местата на ваглерите. Най използваните ми ваглери са 4,6,8,10 и 12 грама. Вие подбирате отрязъците спрямо вашия ваглер. Но на водоема може да добавяте или премахвате дадени тежести от отежнението на вашият отрязък ако е нужно. Практиката е такава , ако ползвате влакно 0,14 за основно и не ползвате тежък ваглер , тогава не ви е нужно шок лидер. Но ако ловите с тънко основно влакно и тежък ваглер аз използвам задължително шок лидер. Но ако ловите с по дебело влакно и тежък ваглер не е нужно шок-лидер. 
Може да експериментирате и с такъв монтаж: Основно влакно -0,16 мм , отрязък -влакно 0,14 с отежнението и вирбелите и повод 0,12 мм. Или с разлика 0,2 мм. разлика между трите.

Поведение във водоема

На водоема където ще ловите избирате ваглер в зависимост от далечината, силата и направлението на вятъра. Теглото на отежняването на ваглера се определя в зависимост от дълбочината и активноста на рибити. 

Няколко думи за общия монтаж за мачов риболов:

Шок- лидер както казахме по-горе се употребява в монтаж с ваглер от 10 грама и нагоре при силно хвърляне срещу насрещен вятър.
Основно влакно 0,14 мм. Дължината на шок -лидера се подбира експериментално. Обичайно то е с дължина: -дължината на мачовия прът плюс още 2 метра. Тогава от 3 до 5 намотки от шок-лидера трябва да има на шпулата на макарата. 

Да разгледаме случай когато ви се налага да ловите на дълбочина съизмерима с дължината на пръта, а използване на слайдер не искате.

Принципът на монтажа е аналогичен като фиксирания , но вместо фиксирано(глухо) закрепване вие поставяте специален движещ се по шок-лидера адаптор. На шок -лидера поставяте стопорен възел. Отежняване от един до два грама е напълно достатъчно да изпъне влакното. Плавното подаване на примамката е крайно привлекателно за всички риби.

Изображение
Изображение
Изображение

Вие можете да ловите например с мачов прът с дължина 3,90 м. на дълбочина 4 метра и не използвате слайдер.

Закрепване на ваглера

1. Фиксирано(глухо) закрепване на ваглера

Ограничение за фиксираното закрепване се счита дълбочината, тя не трябва да е по голяма от дължината на мачовия прът. Най оптимален вариант 2/3 от дължината на пръта. Даденото закрепване е идеално за риболов с стоящи водоеми: в езера, язовири, баластриери частни водоеми и недълбоки реки със слабо течение.
Тежеста на отежняване от 0 до 2,5 грама.

2. Движещо закрепване на ваглера

При използване движещо закрепване на ваглера нямаме никакво ограничение в дълбочината.
Теглото на отежняване 3 грама и повече.
За много дълбоки места се използват слайдери допускащи отежняване до 15 грама.

Класификация на ваглерите

Днес в България на риболовния пазар има достатъчно много марки ваглери. Но заслужаващи нашето внимание са с марките Колмик, Мидо, Трабуко,Сенсас и още мн. други.

1. Класификация по антената - има два вида като тръбичка и като пръчка. Тя може да бъде стационарна или да бъде сменяема.
При избор на ваглер с твърда антена се постарайте диаметъра да не е по-малък от 2-3 мм. иначе няма да видите ваглера на голямо разстояние.
2. По тежеста закрепена в долната част на ваглера. Той може да бъде стационарен без да се премества по влакното. Болшинството от ваглерите са със сменяеми шайби, с помоща на, който се регулира. Най-удобни според мене са тези, които в тялото си имат вградена част, която се пълни със сачми. В този случай достатъчное да прибавим или махнем няколко сачми и да изменим общото тегло на целия монтаж. Най добре е да се използват сачми от най-малкия диаметър, с което се постига по нататъшна регулировка на ваглера.
Ето още монтажи за мач със слайдер:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

СТОПОРЕН ВЪЗЕЛ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ВАГЛЕР
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
От двете страни когато отрязвате края на възела оставете 1 см. Така безпроблемно възела ще минава през водачите.

АЛТЕРНАТИВЕН ВАРИАНТ НА СТОПОРЕН ВЪЗЕЛ
Изображение 
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.9709