fishingbg.dir.bg

  [BG]   RU   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(192)
Сайт за риболова на Владо
СЛАДКОВОДЕН РИБОЛОВ
Новини
МОРСКИ РИБОЛОВ
Видео
РИБОЛОВ С ПЛУВКА
Фото Галерия
Лични файлове
Календар
Адреси
Списък
Каталог
За контакти
Връзки към риболовни сайтове
ястия подходящи за диабетици


РИБАРСКА КУХНЯ И РЕЦЕПТИ СТАТИИ И ПУБЛИКАЦИИ Анкети монтажи за фидер риболов РИБАРСКА КУХНЯ

СЛАДКОВОДЕН РИБОЛОВ / Риболов с телескоп без водачи

27 Март 12, 07:56 / Автор: източник: Рибарски вестник 15 март -14 април/2012 година
С ЕДИН ДИРЕКТЕН ТЕЛЕСКОП
Наистина, на не големи реки, а също и в условия на прозрачна вода и неголяма дълбочина, тоест при добра видимост, да хванеш кефал с "обичайна" въдица е доста трудна работа. Дори да се криете, самият замах с въдицата неминуемо ще подплаши кефала, който обикновено ловува в горните слоеве на водата.. Но в големи и дълбоки реки най- ефективно се лови кефал сдълъг телескоп или щека с максимална дължина.
Причините за това са две.Първо, там където дълбочината е близо до брега, а дърветата са разположени далеч от бреговата ивица, всички риби намират храна на дъното. Изключение с периодите на "излизане" на насекомите от личинките, например еднодневката, или времето на излитане на майската муха и юнския бръмбар.
Второ, големия кефал достатъчно лесно може да бъде привлечен към дъното с помощ на обилна захранка. В големите реки кефла е всеяден, ето защо качеството на захранката престава да играе решаваща роля. Основното е  тя да бъде много, а дълбочината  и отдалеченоста от брега помагат на риболовеца да остане скрит.

ВРЕМЕ И  МЯСТО НА РИБОЛОВ
След размножаването кефала се храни усилено. Със стоплянето на водата в порциона на кефала има не само насекоми, но и червеи и храна с растителен произход.
От края на юни до към края на семтември кефала се държи при стръмните крайбрежни прагове. Ако дълбочината позволява той се доближава на дистанция  9-13 метра от брега. Ако сте избрали място за риболов с дълбочина 2-3 метра то може да се надявате на успех и през почивните дни.Когато дълбочината е 3-4 метра, то може да разчитате на кълване през всеки ден от седмицата. А ако сте открили точка под брега с дълбочина около 5 метра и равномерно течение , то в почивните дни ви препоръчваме или да преминете към риболов на мъздруга, или да търсите кефала на друго място.
При правилно избрано място, тактиката и техниката на риболов през цялото денонощие често пъти не играят  голяма роля. Да вземем за пример  дълбочинта от 3,5 метра. Дъното е равно, песъчливо, без закачки, с плавно понижение в дълбочината течението е също равномерно. На такова място можете да разчитате на някой голям екземпляр, но най вероятно такива ще излизат в определен период на денонощието.

ЗАХРАНКАТА:
изобилието от "бели" риби в местата, обитавани от кефал, такива като платичката, платиката и многобройната неголяма бабушка, правят съвършено необходимото много наситено и интензивно захранване. Захранката да е  високо калорична, която бърза да засища малкта риба, а следата от нея трябва да е трайна, да я има поне два три часа. Можете да започнете със замятане в избрана точка на 8-10 кг захранка, която да поддържа устойчива струя в продължение на час, час и половина. Конструкцията и е много проста.Вземате една торба в която поставяте два хляба, които предварително се нарязват на дълго, след което в нея се слага половин или цяла тухла в зависимост от силата на течение.Мрежата в горния край се връзва с обикновен възел .Връзва се към обикновено здраво въже и се замята в точката на риболов. След поставянето на "хранилката" можете да се заемете с такъма.

При риболов на кефал не е необходимо разходване на такова количество хляб.В мрежата се слага и отпадъци от макарони, картофи, зеле, консервирано месо, грах, и всичко , което не сте изяли. Такава захранка ще работи също така безотказно, както и хляба , пшеницата или съставката на готовата захранка. 
След  захранването и приключването на риболова "мамката" се изважда от водата, или се оставя  там да следващия ден. Опитите са показали, че е по добре на следващия ден да поставите нова и свежа порция  хранителни отпадъци.
 
ТАКЪМ
Монтжа за директен телескоп се прави на базата на монтажа за щека, приблизително равен на дължината на въдицата, а най добре е половин метър по къс-така, че по лесно да се прави точно замятане , да се управлява такъма и да се извади голямата риба.
Осемметровата мощна въдица се снабдява с влакно 0,18 мм без повод, тъй като закачки на практика няма.Поставя се кука №6-8. Товроподемноста на плувката трябва да бъде такава,  че да може да се задържи монтажа в точкта на риболов, която винаги трябва да  е точно под "мамката". В повечето случаи точката на риболов е разположена на няколко сантиметра под хранилката.
СТРЪВ
Големия кефал на практика никога не отказва червеи.Най добре е да се съберат "местни" т.е. намерени в непосредствена близост до водоема. Обикновено това е земен червей или подлистник.Можете да ловите кефала на малки рибки , но  снабдяването с такава стръв в началото на лятото е доста проблемно.
КЪЛВАНЕ
Кълвнето на едър кефал е своеобразно.Монтажа придържн от въдицта , бавно се предвижва по пътеката от захранка и изведнъж плувката започва да плува срещу течението, без да се потапя или изплува.Примерно след като мине 20-на сантиметра следва засичане и започва борбата.Такова кълване много напомня на сутрешното кълване на голям лин.
Улавяйки първата  голяма  риба, следващото сериозно кълване може да се очаква  след около 20 минути. Като почнат да излизат средни по размер бабушки, платички , периодично между тях по някое и друго кефалче най добре е да прекратим риболова  до следващия ден.




Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1113