fishingbg.dir.bg

  [BG]   RU   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(192)
Сайт за риболова на Владо
СЛАДКОВОДЕН РИБОЛОВ
Новини
МОРСКИ РИБОЛОВ
Видео
РИБОЛОВ С ПЛУВКА
Фото Галерия
Лични файлове
Календар
Адреси
Списък
Каталог
За контакти
Връзки към риболовни сайтове
ястия подходящи за диабетици


РИБАРСКА КУХНЯ И РЕЦЕПТИ СТАТИИ И ПУБЛИКАЦИИ Анкети монтажи за фидер риболов РИБАРСКА КУХНЯ

СЛАДКОВОДЕН РИБОЛОВ / Риболов с бомбарда и булдо

24 Май 11, 20:27 / Автор: Матей
Риболов с бомбарда
Един метод за риболов малко познат в сладководния риболов
ЧАСТ ПЪРВА
В последно време много често можем да чуем такива думи като: бомбарда (Bombarda), сбирулино (Sbirulino),балеринка (Balerina) ,салтарело (Saltarello), и това не е случайно тъй като този метод (монтаж) набира все по-голяма популярност в средите на риболовците в цял свят 

Изображение

Какво е това бомбарда(сбирулино)?.

Ако трябва да го кажем по-просто това е смесица на всичко хубаво от плувка и тежест. . Плувката ни дава една променлива подемна сила ( в зависимост от бомбардата), а тежестта увеличава масата. И това е преимуществото при използване на бомбардата, с нейна помощ ние можем изхвърлим няколко грамов воблер, блесна или бели червей сложени на куката на значителни разстояния. А ако подберем бомбарда с определена плаваемост ние можем да доставим стръвта на определената от нас дълбочина

Малко история

Сбирулиното в днешния ден е един от най-младите риболовни стилове. Той се е появил миналия век в Италия. В началото на развитието му почитателите на сбирулино са ловили с този метод (монтаж) изклщчително само пъстърва, но после осмислили потенциала на това изобретение и разширили кръга на неговото използване. При мене този метод попадна преди 8 години и беше известен като бомбарда, научих го от един мой братовчед женен в Германия. Той ми показа много тънкости , начини на изготвяне на монтажа, за което много му благодаря. Стоянчо ми изпрати и всичко необходимо . Сега бомбардата се използва от много риболовци, но най-големия бум има в Италия и Германия.

Бомбарда и сбирулино – каква е разликата?

Изображение


Първоначално разлика действително е имало. Примерно по едно и също време в Италия били регистрирани две търговски марки Bombarda и Sbirulino. По същността си и двете марки имали плаващи и потъващи , но бомбардата била по тежка от сбирулиното. После тези отличия изчезнали , но дори и сега самите италианци ги използват като синоними за да подчертаят , че имат вида на изделието с конкретната търговска марка.

Конструкция на бомбардата

Основно бомбардата се прави от балсово дърво като вътре в него се вгражда тежест от олово или месинг. По евтините модели се изработват от пластмаса. Съществуват така също бомбарди от прозрачен материал с различни цветове за риболов на особено предпазливи риби, универсални с изменяне на собствено си тегло и плаваемост посредством с подвижни метални шайби, с пълнене на вода,и с , флуоресцентно осветление-светят в тъмното предназначени за риболов на бяла риба (смадок) на рибе и вибриращи със специална форма модели.. 
Классификация на бомбардата (сбирулино)

По физическите свойства (степен на плаваемост) бомбардите се делят на :

Изображение


Плаващи (Floating)
Бавно –потъващи (Slow sinking)
Бързо потъващи (Fast sinking)


На скъпите италиански модели може да се срещне още по –подробно разделение. Маркировката на такива модели се състои от две цифри , първата указва собственото тегло на бомбардатав грамове , а втората-подемната сила действаща на корпуса във водата (обозначава се с буквата G или с думата “GALL”) Подборът на подобни бомбарди става след като уточните каква ви е необходима с какво тегло,с каква необходима скорост на възстановяване(гмуркане) или неутрална плаваемост.

По разположение на тежестта вътре в тялото на бомбардата се делят на:

Изображение

- Classiche -. Класическа бомбарда с тежест в долната част. Впоследствие благодарение на тежестта тя застава във водата по много стръмна траектория почти във вертикално положение.
- Moretto - Тежеста е разпределена по цялата дължина на бомбардата. Предназначена е да се лови в средните слоеве или около дъното . Поради факта, че теглото на товара се разпределя по цялата дължина на тялото на поплавъка тя има равна и изгладена траектория на движения при въртене на макарата.
- Competition -.оловото или месинга е концентриран в центъра на тежестта и при водене съхранява повече или по малко паралелно натягане на влакното, което от своя страна довежда монтажа особено чувствителен и маневрен при кълване. Освен това като манипулираме с пръта и скоростта на водене ние придаваме на примамката особена подвижност , като заставяме бомбардата да се движи около центъра на тежестта нагоре-надолу и наляво-надясно.
- Match -. Има удължена тежест в горната част на бомбардата. При водене траекторията на движение е близка като хоризонталната. В допълнение можем да кажем, че тя потъва на дъното с горната си част напред.
- Magic - тежестта се намира в противоположните краища на бомбардата . Най- чувствителния модел, разположението на тежестите придават на бомбардата хоризонтално положение в дълбока вода даже ако влакното не е натегнато .

Какво ни е нужно да направим монтаж с бомбарда

В отличие от тези , които разглеждат сбирулиното като средство за разширение възможностите на спининга при слабо кълване тук аз ще разгледам сбирулиното като тънък инструмент за риболов , от качеството на който и вашите умения, зависи успеха на риболова. 

Ще покажа класическия монтаж с бомбарда: 

Изображение


1.Основоположниците при риболов с бомбарда използват специални сбиро пръти с водачи, болшинството от които отговарят на следните характеристики: -дължина от 3 до 5 м. (това е така защото поводът в монтажа често е доста дълъг), параболичен строй (обезпечава плавното хвърляне), тест от 5 до 40 грама (именно в тези предели 99 % се използва сбирулиното), чувствителен връх (основен показател за кълването), 11 до 15 водача. Пример за такива пръти - Sbiro Power или Sbiro Tele Power. .

Изображение

2. Вместимост на макарата ( хвърляне до 100 м.) с неголямо предавателно число (воденето в повечето случай става с бавно или много бавно навиване на влакното) 

3.Монофилно основно влакно (0,18-0,25), малкоразтеглива-има специално сбиро влакно, като например на фирмата Балцер -Camtec Sbiro, и готови поводи с куки (60 см,120 см, 150 см.) Има и специална игла за прекарване на влакното през дългата антена на плувката..

[img][http://prikachi.com/images/804/3240804c.jpg/img]

4. Троен вирбел с карабинка, или както го дават по каталози вирбел за бомбарда. С него се постига едно бързо въртене на примамката било изкуственна примамка –стримери или естествена –бели червей допълнително дразни рибата. Освен това тройния вирбел с карабинката не дава възможност повода да се оплита.

Изображение

5. Гумени топчета амортизатори (стопорни водачи) предпазват възела с тройния вирбел от ударите на сбирулиното. За прокарване на влакното през стопорите се използва специална игла. 

6. Куки тънки и много остри, тъй като кълването не винаги е очевидно и често не можем да усетим и се надяваме рибата сама да се „улови” 

Изображение

7. И, разбира се монтажа на сбирулино се отличава по типове и грамаж..

Монтажа се монтира много просто:. През бомбардата (сбирото) се прокарва влакното, след това се нанизва гумения стопор за да не разбива тройния вирбел, след това се завързва тройния вирбел и след вързваме повода . той може да бъде от 10 см (макар и рядко) може да достигне до 3 м.

Изображение

Технически аспекти 


1. Плаващо сбирулино — потъваща стръв

Изображение
Изображение

Лови се на бавно спускаща се стръв. Така може се лови с почти всяка растителна и животинска стръв, с която се лови на плувка (жито, ечемик, тесто и т.н. , бели червеи,вердевас ,торен червей и т.н.), на мокри мухи, нимфи и т.н. 
При хвърляне и изпъване на влакното много меко за да не издаде шум и вълни при падането леко се притегля примамката 20-30 см. Пауза се прави от 10 секунди до минута . През това време стръвта на куката бавно пада. По време на паузите леко с пръстите придърпвате влакното от пръта (30 до 50 см.) , за да държите постоянен контакт със стръвта , на всяко придърпване отвръщайте с кратка подсечка с китката на ръката.. 
Бавно потъваща стръв. С бавно потъваща стръв можем да практикуваме с бавно равномерно водене или бавно неравномерно водене. Траекторията на такова водене може да представлява плавно отпускане към дъното или ако е неравномерно ту се издига на повърхността ту потъва. При такъв начин се използват леко потъващи воблери, воблери суспендери, леки блесни въртящи и стримери(изкуствени по-големи мухи) Дълбочината може да варира в зависимост от повода и начина на воденето и от самите примамки. 

Изображение
Изображение

Ловене с леко повдигната над дъното стръв. Този тип водене е възможен , ако дължината на повода не е по-малка от дълбочината на водоема. Чакаме , стръвта да легне на дъното, след това избираме два варианта за водене. Първия –кратко не много рязко повдигаме стръвта над дъното, повежданме немного и пак отпускаме. Втория –приърпваме примамката без паузи имитирайки издигане към повърхността . Това водене много често го използвам при хищници.

2. Бавно потъващо сбирулино — потъваща или плуваща стръв.

Изображение

Този монтаж ни позволява да правим паралелно водене във всички дълбочини на водоема.. Това е класика при ловене на пъстърва в езера с плаващо тесто-сбирото се отпуска на половина дълбочина от недълбокото езеро, куката с тестото провокира рибата при бавно водене да клъвне. И тука , както и риболова със суспендери, удобно е да се търси в кои слоеве на водата се намира рибата. В началото на воденето можем да създадем редица воденета в различните слоеве по цялата дълбочина на водоема. 
Ако сформираме ресто на куката сплескано във вид на лопатка (продават се такива специални форми), то движенията му във водата буди хищническите инстинкти н а рибите, не само на пъстървата но и на хищници като щука, костур,распер и клен. Но трябва да ви кажа , че единствено само на стоящи водоеми може да имате успех с тестото на други хищни риби. 

3. Бързо потъващо сбирулино — потъваща стръв.

Изображение

При правилно подбрано сбирулино (салтарела) леки блесни,стримери и мухи лека примамка се поднасят по-дълбоко по самото течение/ А в стояща вода най-удобния начин да се поднесе примамката на дъното или непосредствено на него.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Изводи 

Какви минуси има при риболова със сбирото? Преди всичко комплекс от непознаването и практиката с този метод. Много считат , че това е „полуспининг” или „мухарски” риболов и направили няколко неудачни хвърляния и заплитания отново минават на чист спининг и считат , че тази „бомба” (в каталозите има още едно название „бомба”-„ trout bombs”) само плаши рибата. Да плаши ги, ако вашата 40 грамова бомба (както и блесна, воблера и т.н.примамки)пльосне насред стадото с кленове. И тук идва вече преимуществото на сбирулиното- с него можеш да хвърлиш на 30-40 м. и да придърпаш примамката на нужното място.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0868