fishingbg.dir.bg

  [BG]   RU   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(192)
Сайт за риболова на Владо
СЛАДКОВОДЕН РИБОЛОВ
Новини
МОРСКИ РИБОЛОВ
Видео
РИБОЛОВ С ПЛУВКА
Фото Галерия
Лични файлове
Календар
Адреси
Списък
Каталог
За контакти
Връзки към риболовни сайтове
ястия подходящи за диабетици


РИБАРСКА КУХНЯ И РЕЦЕПТИ СТАТИИ И ПУБЛИКАЦИИ Анкети монтажи за фидер риболов РИБАРСКА КУХНЯ

СЛАДКОВОДЕН РИБОЛОВ / Риболов с болонезе

24 Май 11, 21:30 / Автор: Владо фидера
Основи на риболова с болонезе
Основни неща, които трябва да се знаят при риболова с болонезе
След като сме подготвени напълно за риболов следва въпросът – къде да идем за риба. Преди да тръгнем е необходимо да имаме ред сведения, които ще ни помогнат да определим най-стратегическото място за риболов. Добре е ако можете да откриете топографски карти на конкретната област, като е важно да определите какъв е водният басейн, в който ще ловите – оновна река, приток или второстепенен приток на оснонвия. От това ще зависи на кое място да отидете в зависимост от сезона.

Така например през пролетта всичката рибасе качва по малките реки, където си хвърля хайвера. Това е така, тъй като водата в малките рекички се награвя по-бързо през първите слънчеви дни. Съответно там най-напред се пробуждат водните микроорганизми, а това е храна за рибата.

Но ето, че рибата вече си е хвърлила хайвера, храната в малките притоци вече не е толкова много и тя започва да се спуска към по-големите реки. Там вече водата се е стоплила, водните микроогранизми са се размърдали и рибата продължава да се храни и да трупа запаси за зимата. Но в края на юли и последните насекоми излитат от подвдния свят и рибата вече почти няма какво да яде. Тогава тя мигрира към най-големите реки. Именно поради тази причина когато цял сезон ловим на една и съща река в отделни периоди имаме добри улови, а понякога се оплакваме, че рибата е ситна и малко.И така след като сме определили река в зависимост от сезона ние си избираме две или три точки заа риболов. Местата трябва да се отличават от общия фон на реката – водопадчета, заливи, стесняване на руслото, завои, вливане на притоци.

И така след като сме подготвени технически и теоретически подхждаме към избраното място за риболов. Пристигайки на реката не е задължително веднага да разпънете пръчката и да започнете да мятате. Имате цял ден на разположение за това. Огледайте внимателно реката, може да откриете няколко по-интересни места. Но го направете осъзнато без да бързате.След като сте набелязали точките за риболов е необходимо да определите скороста на течението. Тъй като от правилно подбраната плувка и нейната товароподемност в кайна сметка ще зависи вашият резултат. Хвърлете във водата някоя клонка и погледайте как плува. Равномерно ли е течението, няма ли някъде някакво забавяне, на равно растояние от брега ли плувава или я отнася или избутва течението. Всичко това ще ви помогне при риболова.

Едва тогава започваме да разпъваме болонезето, монтираме плувката с необходима товароподемност и монтираме такъма, предварителн отежнен в къщи. След като линията е готова глупираме оловото до вирбела, който е основна част от линията, за да предотвратим усуквнето на повода. Пускаме на око една прблизителна дъълбочина и правим пробно замятане.

И така стигаме до един от най-важните етапи от риболова, а именно изследването на дъното. Какво всъщност е необходимо да търсим – това са всички неравности, корени, големи камъни, падини, плитчове, ями и др подобни места, които са любими за рибата. Но първо трябва да установим дълбочината, тъй като повече риби се хранат на дъното. Как става това? Замятайки навътре отпускаме линята по течението и наблюдаваме антената. Ако плувката стои вертикално и изтича спокойно, значи основното отежнение е над дъното и трябва да се увеличи дълбочината. След това отново замятаме на същата дистанция и така докато плувката не се наклони и не започне да се тресе. Това означава, че основното отжнение се стърже по дъното. Ситуацията, когато плувката се наклони и изтича без да променя положението си нас не ни устройва. Това значи, че дъното е равно, а на такива места риба рядко се задржа. На такива места няма какво да правим и по-добре да потърсим по-интересен участък на реката. На новото място повтаряме процедурата, но виждаме, че на някои места плувката се наклонява, а на други плува вертикално, а в края на изтичането просто потъва. Това означава, че дъното в този участък е неравно, а в края на изтичането следва плитчина. Това е благоприятно място за риболов, но сега е необходимо да го “сканираме” на ширина и дължина. Правим десетина изтичания, които ни дават виртуална картина на дъното по гореописания метод. Вече имаме яснота къде има бабуни, плитчини, свалове…Сега вече имате пълно яснота къде точно да храните, как да изтичате и да ловите.

Не жалете време за този етап, тъй като в крайна сметка той ще доведе до успешен улов. Тъй като ще ловим на неравно дъно на изтичане увеличаваме дълбочината с около 20 см и едва тогава монтираме повода. Поводът трябва да е с 0.02мм по-тънък от основното влакно, за да може при закачка да се скъса именно той, а не основната линия. Длжината на повода варира от 30 до 70 см, в зависимост от конкретните условия. Сега остава само да разпределим съчмите и дропера, след което можем да се приготвим към подхранването. Тук има една малка тънкост, която е много важна. Разстоянието от дропера до основното отежнение винаги трябва да бъде по-голяма от дължината на повода, за да се предотврати оплитането на линията.

И така идва време да подхранваме. За риболов на течение е подходяща всяка всяка храна за река, като единственото условие е да е лепкава. Това може даа бъде храна, която ще купите готова от риболовните магазини (изключително подходяща е Река на FilStar) или да си приготвите сами подхранка. Важно е храната да се разтваря във водата, тъй като в противен случай няма да бъде ефективна. Друга интересна подробност е относно използването на глина в подхранката. Тя работи добре при добавяне в храната до средата на месец юли. По това време всички подводни обитатели вече са излетели от водата и тогава глината влияе отрицателно на кълването. Що се отнася до тактиката на подхранване ако дълбочината на мястото за риболов не превишава 1.5м използвайте за основно подхранване половината от храната, която сте забъркали. По този начин няма да плашите рибата дохранвайки. Ако дълбочината е по-голяма основното подхранване няма смисъл да бъде повече от една трета, а след това дохранвайте с малки топки с големината на орех през десетина минути. Ако при постоянно дохранване кълването намалява разредете дохранването и след около половин час подайте няколко големи топки. Често ме питат колко подхранка е необходима за един риболов. Средно аз използвам 3-4 кг суха смес за един излет. Но в първата половина на лятото към тази храна аз добавям около 2 кг глина. Обезателно проверете как работи вашата храна близо до брега. Ако топката падне на дъното и не се размива тя няма да представлява интерес за рибата и тя ще я приема за парче глина. Но ако след известно време вашата топка започне да се разтваря тогава сте постигнали точно това, което е необходимо. Още по-добре ако има ситна риба и тя се завърти около вашата топка. Така ще имате яснота за колко време дребосъка ще унищожава храната ви и така ще можете точно да регулирате дохранването си. От собствената си практика мога да кажа, че топка с големина на портокал дребосъка в реката го изяжда за около половин час при слабо течение. Що се отнася до репликите относно прехранването на рибата мога категорично да заявя, че на река това е невъзможно. Но можем да наситим рибата, ако храната, която ползваме е преовлажнена или като каша. По принцип рибата се събира на подхранката за около половин час, но това време варира. Когато водата е студена то може да бъде и повече, когато е прекалено топло и по-малко. Затова след основното подхранване имате време да хапнете спокойно един сандвич, тъй като след това ви чака 5 часа махане с дълга пръчка, а това независимо от пръчката си е уморително. 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0934